LiteSpeed vs Apache - сравнение на представянето на двата уеб сървъра

В тази статия ще представим сравнение между два от най-популярните уеб сървъра LiteSpeed и Apache, а също така ще разберете и колко голяма е ролята им в цялостното представяне на Вашия уеб сайт. Ще навлезем в детайли, за да съпостваим LiteSpeed vs Apache от гледна точка на техните характеристики, производителност, сигурност, съвместимост и интеграция. С тази статия се надяваме да Ви помогнем да направите правилния избор на сървър в зависимост от Вашия проект.

Как работи уеб сървъра, каква е неговата роля и защо е важен

Уеб сървърът е компютърна програма, която доставя различни видове съдържание до крайния потребител, например уеб страници, с помощта на HTTP протокола в глобалното www пространство. Под Web Server имаме предвид софтуера, който изпълнява тази функция. Пример за популярни уеб сървъри са Apache, IIS, LiteSpeed, Google Web Server (GWS) и др. Понятието уеб сървър често се използва и за самия физически сървър, на който работи софтуерът, като се визира ролята, която изпълнява.

Уеб сървърът е софтуерно приложение, което ни помага да отворим и разгледаме уеб съдържание в интернет. Той обработва входящи заявки от уеб браузъри или други клиентски приложения, както и предоставя уеб страници, файлове или данни. В ежедневието ни оказват съществена роля, като ни позволяват да получаваме достъп до информация, услуги и ресурси онлайн, изпращане на формуляри, извършване на покупки или слушане на музика. Посредством тях проверяваме ежедневната си поща и социалните си мрежи. Предоставят възможност за обмяна файлове и снимки, които да споделяме с близките си хора. Изборът на правилния такъв за Вашият онлайн бизнес и неговото развитие е много важен. Скоростта на обработка на заявките към потребителите може да е ключова, ако притежавате онлайн магазин или друга платформа. В тази статия ще разгледаме два популярни уеб сървъра - Apache и LiteSpeed, техните предимства и недостатъци, както и това как се справят с обработката на заявки от потребители.

LiteSpeed и Apache

Тези два уеб сървъра се нареждат в редиците на най-използваните сървъри, сред които са и Nginx,Microsoft IIS и др. Уеб сървърът LiteSpeed заменя Apache поради факта, че е високопроизводителен, сигурен и лесен за използване.

Оферта за споделен хостинг - купете изгодно, като поръчате за 1 година - спестявате до 180 лв

Какво представлява LiteSpeed?

LiteSpeed ​​предоставя универсални решения за уеб, които обхващат и усъвършенстват с авангардни технологии. Продуктите включват LiteSpeed ​​Web Server, LiteSpeed ​​Web ADC load balancer, кеш решения и OpenLiteSpeed ​​уеб сървър с отворен код.

Lite Speed уеб сървъра може да обработва хиляди едновременни връзки с малък обем оперативна памет. Неговите функции за сигурност също така го правят в голяма степен по-малко уязвим към различни атаки. 

Какво е LiteSpeed WordPress Cache и как правилно да го конфигурирате, за да повишите скоростта на зарежда на уебсайта си.

LiteSpeed Web Server предлага комбинация от най-съвременни функции. Изключителна скалируемост, най-добрата в класа си производителност, съвместимост с Apache и ускоряване на кеша на ниво приложение. Той е представен през 2003 г., а през месец август 2008 г. става 16-ият най-популярен уеб сървър. През ноември 2016 г. пазарният дял на LiteSpeed нараства от 0,39% на 3,29%, като увеличава позицията си от 10-то на 4-то място по популярност на уеб сървърите според Netcraft. През 2017 г. екип от Политехническия университет в Хонконг установява, че той е един от шестте най-популярни уеб сървъра, а според оценка на екип от университета RWTH Aachen, на него работят 9,2 % от всички уебсайтове, поддържащи HTTP/2. Към април 2020 г. LSWS се използва от 69,3 % от уеб сайтовете, използващи QUIC, и от 47,6 % от уеб сайтовете, използващи HTTP/3.

LiteSpeed и неговата event-driven архитектура

Event-driven архитектурата на LiteSpeed ​​обработва всички връзки, които получава с един процес (или в някои случаи с много малко процеси). Този един процес остава отворен и обработва всички изскачащи събития — идващи нови заявки и нови динамични отговори, готови да излязат. LiteSpeed ​​Web Server не се занимава със създаването на нови процеси, които да обработват всеки аспект на всяка връзка, а с реагиране на възникналите събития. Сравнено с "process-based" архитектурата, която отваря нов процес при всяка заявка (отваря нова заявка, обработва я и след това затваря процеса), "event-driven" архитектурата на LiteSpeed използва един процес за обработка на входящите заявки и препраща към външен такъв, като първият процес не спира да обработва входящите заявки. Когато се получи обратен отговор, той се връща към клиента. Вместо да използва допълнителен ресурс, необходим за нов процес за всяка заявка, LiteSpeed използва един процес, за да обработва заявките в момента на постъпването им. Това е по-бърз метод и консумира значително по-малко процесор и памет от Apache. Предвид това, уеб сървъра може да се интегрира с най-известните контролни панели, като cPanel, Plesk, DirectAdmin, Cyber Panel.

Какво представлява Apache?

В този параграф ще разгледаме накратко историята на Apache - уеб сървър. Apache HTTP Server е широко използван софтуер с отворен код за уеб сървъри, който работи на много платформи. Разработен е от Robert McCool, Richard Schroeppel и Brian Kladnik и е обявен през 1995 г.

Първата версия на Apache е базирана на NCSA HTTPd -  друг популярен уеб сървър по това време. Целта на създателите на Apache е да създадат стабилна и мощна алтернатива на NCSA HTTPd. Те постигат тази цел чрез включване на функции като поддръжка за CGI (Common Gateway Interface) скриптове, SSL криптиране и персонализиране на конфигурацията.

Apache бързо печели популярност поради своята гъвкавост, производителност и стабилност. Той се превръща в предпочитан избор за хостинг на уебсайтове и уеб приложения. С течение на времето Apache добавя нови функции и подобрения, включително поддръжка за протокола HTTP/1.1, модули и директиви за конфигурация и интеграция със системи за управление на съдържание и други технологии.

Днес Apache продължава да бъде един от най-използваните уеб сървъри в света, като често се избира заради своята надеждност, мащабируемост и широка екосистема от добавки и инструменти.

Apache, като process-based архитектура

Apache е разработен с архитектура, базирана на процеси, при която всяка заявка за връзка се обработва от един процес. В общия случай това става по следния начин: основен процес на сървъра получава заявки за връзка и когато това стане, създава child процес, който да я обработи. Когато постъпи друга заявка, основният процес създава нов child процес, който да обработи новата заявка и т.н.

За съжаление, всеки child (worker) процес натоварва ресурсите на сървъра, особено оперативната памет, така че колкото повече са заявките и отворените връзки, толкова повече се натоварват ресурсите. За да помогнат, разработчиците на Apache използват модела prefork, който предварително създава пул от работни процеси, които са способни и готови да приемат връзки. Когато всички процеси в пула са заети с връзки, Apache създава допълнителни работни процеси, които да са готови за бъдещи заявки.

Положителното е, че тази конфигурация позволява лесното вмъкване на допълнителен код в цялостния процес, който се включва под формата на модули и много разработчици от трети страни се възползват от тази възможност, за да напишат всякакви модули за разширяване на основната функционалност на Apache. Apache също така е добър и в обработката на динамично съдържание, защото може да добавя модули за неща като интерпретиране на PHP (и други езици), така че да може да обработва кода, без да има нужда от външни компоненти. Има и предимства като .htaccess файловете, които осигуряват допълнителна конфигурация, но също така затрудняват производителността, тъй като могат да бъдат добавени във всяка директория и Apache трябва да проверява всички тези файлове.

Apache и модулната му структура

Структурата на Apache, базирана на модули, позволява на администраторите да персонализират и разширяват възможностите на сървъра, така че да отговарят на техните специфични изисквания. Като зареждате само необходимите модули и ги конфигурирате по подходящ начин, може да оптимизирате производителността, да подобрите сигурността и да добавите широк набор от функционалности, без да е необходимо да се променя основният код на уеб сървъра. Тези модули могат да се справят с всичко - от обслужване на динамично съдържание, до подобряване на сигурността, регистрирането и удостоверяването.

В Apache има няколко вида модули, които се категоризират в зависимост от тяхната функционалност:

  1. Основните модули са от съществено значение за основната работа на сървъра и осигуряват основни функции, като например обработка на HTTP заявки и отговори.
  2. Модули за многопроцесорна обработка (MPM): Тези модули определят начина, по който Apache обработва едновременни връзки. Примерите включват prefork, worker и event.
  3. Модули за удостоверяване и оторизация: Те управляват удостоверяването на потребителите и контрола на достъпа (например mod_auth_basic, mod_auth_digest).
  4. Модули за генериране на съдържание: Тези модули генерират съдържание или обслужват статични файлове (напр. mod_php, mod_perl, mod_python).
  5. Модули за пренаписване и пренасочване на URL: Използват се за пренаписване и пренасочване на URL адреси (напр. mod_rewrite).
  6. Модули за сигурност: Подобряват сигурността на сървъра (напр. mod_security).
  7. Модули за регистриране: Управляват регистрирането на дейността на сървъра (например mod_log_config).

Модулите могат да бъдат компилирани в двоичния файл на Apache или да се зареждат динамично по време на изпълнение. Вторият подход е по-разпространен, тъй като осигурява по-голяма гъвкавост. Статичните модули се компилират в двоичния файл на Apache и се зареждат при стартиране на сървъра. Динамични модули се зареждат по време на работа с помощта на директивата LoadModule в конфигурационния файл на Apache (httpd.conf). Те също така предоставят директиви за конфигуриране, които ви позволяват да персонализирате тяхното поведение. Тези директиви могат да бъдат поставени в основните конфигурационни файлове или във файловете .htaccess за специфични за директорията конфигурации. Пример за начина на работа може да бъде mod_rewrite, който пренаписва и пренасочва  URL адреси. Често се използва за създаване на URL адреси, подходящи за SEO оптимизация, пренасочване на стари URL адреси към нови и условно маршрутизиране на URL адреси.

Предимствата на архитектурата, базирана на модули е гъвкавост, като може да заредите само функциите, от които се нуждаете, за да поддържате сървъра икономичен и ефективен. Друго предимство е лесното разширяване на функционалността на сървъра чрез добавяне на нови модули, без да променяте ядрото.

Litespeed vs Apache: детайлно сравнение

Представяме ви сравнителен анализ на уеб сървърите LiteSpeed и Apache по различни показатели, включително производителност, работа със статично и динамично съдържание, скорост и ефективност, функции за сигурност и поддръжка:

LiteSpeed сървъра използва архитектура, базирана на събития, която е по-ефективна при обработката на множество заявки, в сравнение с подхода на Apache, базиран на процеси. Той обработва входно-изходните операции асинхронно, което води до по-ниското използване на процесора и паметта. LiteSpeed предоставя усъвършенствани решения за кеширане, като LiteSpeed Cache (LSCache), които значително подобряват производителността, намаляват натоварването на сървъра и ускоряват времето за зареждане на страниците. Отличава се с бързото обслужване на статично съдържание, благодарение на ефективната си архитектура, управлявана от събития и вградените механизми за кеширане. Предлага превъзходна производителност за динамично съдържание с оптимизирана обработка на PHP чрез своя персонализиран PHP LSAPI (LiteSpeed API). LiteSpeed е по-ефективен по отношение на ресурсите, тъй като изисква по-малко ресурси на процесора и паметта за обслужването на същия обем трафик, в сравнение с Apache. Той може да обработва повече едновременни връзки и по-високи натоварвания на трафика, с по-малко използване на ресурси. В себе си включва вградени анти-DDoS функции. Напълно съвместим е с ModSecurity, което позволява използването на персонализирани правила за сигурност и защита срещу Brute Force атаки на страници за вход и други чувствителни области. LiteSpeed предлага платена поддръжка на различни нива, което гарантира бързо разрешаване на проблемите и професионална помощ. Също така има разрастваща се общност и обширна документация, но не е толкова голяма, колкото общността на Apache.

Apache използва модел, базиран на процеси (prefork), или хибриден многопроцесен и многонишковиден модел (worker, event). Моделът, базиран на процеси, може да обработва по-малко едновременни заявки, в сравнение с моделите, базирани на събития. Модулната архитектура на Apache позволява зареждането само на необходимите модули, но това все пак може да доведе до по-голямо потребление на памет, в сравнение с интегрирания подход на LiteSpeed. Надежден е в обслужването на статично съдържание, но може да не достигне скоростта на LiteSpeed поради по-тежкия си модел, базиран на процеси и може ефективно да обработва динамично съдържание с различни модули като mod_php, но обикновено е по-бавен в сравнение с оптимизираната обработка на PHP на LiteSpeed. Apache се представя добре, но в повечето случаи изостава от LiteSpeed при сценарий с голям трафик. Подходът, базиран на процеси, може да доведе до по-висока консумация на ресурси, особено при работа с голям брой едновременни заявки. Apache широко използва ModSecurity за възможностите на защитната стена за уеб приложения като предлага силна защита срещу различни заплахи. Модулният характер на уеб сървъра позволява интегрирането на различни модули и конфигурации, за да се повиши сигурността и разполага със стабилен механизъм за актуализации и поправки на сигурността. Apache има огромна и активна общност с отворен код, която предлага множество ресурси, форуми и модули, предоставени от потребителите. Може да се похвали с обширна и изчерпателна документация, която обхваща почти всеки аспект от управлението и конфигурирането на сървъра. Макар че се поддържа предимно от общността, съществуват и възможности за професионална поддръжка чрез различни доставчици от трети страни.

Екипът ни от Jump.BG представя практически тест, за чиято цел тестваме изпълнението на PHP скрипт с няколко функции и времето за неговата обработка от двата сървъра. Скриптът включва следните PHP функции:

- fibonacci($n): Генерира рекурсивно поредица с числа на Фибоначи.

- randomString($length): Генериран произволен стринг с указана дължина.

- cpuIntensiveTask(): Изпълнява интензивна CPU задача, като изчислява корен квадратен от числа в цикъл.

- diskIntensiveTask(): Изпълнява задача, която изисква интензивно използване на диска, като записва произволни данни във файл, чете ги обратно и след това изтрива файла.

- testPerformance(): Извиква изброените функции и след това изчислява времето за изпълнение.

Самият скрипт съдържа в себе си следния код:

<?php

// Function to generate a Fibonacci sequence
function fibonacci($n) {
     if ($n <= 1) {
          return $n;
     } else {
          return fibonacci($n - 1) + fibonacci($n - 2);
     }
}

// Function to generate a random string
function randomString($length = 10) {
     $characters = 'abcdefghijklmnopqrstuvwxyzABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ';
     $randomString = '';

     for ($i = 0; $i < $length; $i++) {
          $randomString .= $characters[rand(0, strlen($characters) - 1)];
     }

     return $randomString;
}

// Function to perform a CPU-intensive task
function cpuIntensiveTask() {
     $result = 0;

     for ($i = 0; $i < 10000; $i++) {
          $result += sqrt($i);
     }

     return $result;
}

// Function to perform a disk-intensive task
function diskIntensiveTask() {
     $filename = 'test_file.txt';

     $data = randomString(1024); // Generate random data

     file_put_contents($filename, $data); // Write data to file

     $content = file_get_contents($filename); // Read data from file

     unlink($filename); // Delete the file

     return strlen($content); // Return the length of data read
}

// Function to test the performance of Apache/LiteSpeed server
function testPerformance() {
     $start = microtime(true); // Start timer

     // Perform CPU-intensive task
     cpuIntensiveTask();

     // Perform disk-intensive task
     diskIntensiveTask();

     // Generate Fibonacci sequence
     $fibonacci = fibonacci(20);

     $end = microtime(true); // Stop timer

     $executionTime = round($end - $start, 4); // Calculate execution time

     echo "Execution time: {$executionTime} seconds\n";
}

// Test the performance
testPerformance();

?>

Резултатът е тестван посредством "curl" команда и получените данни са следните:

  • Първият тест е направен на LiteSpeed уеб сървър, като предварително проверяваме хедърите:

curl -I https://jumptestsite.com/testscript.php

HTTP/1.1 200 OK

Connection: Keep-Alive

Keep-Alive: timeout=5, max=100

content-type: text/html; charset=UTF-8

date: Tue, 14 May 2024 19:58:06 GMT

server: LiteSpeed

Скорост на обработка на конкретният скрипт:

curl -s -o /dev/null -w "%{time_total}\n" https://jumptestsite.com/testscript.php

0.026406

  • Вторият тест е извършен към Apache уеб сървър и отново предварително проверяваме хедърите:

curl -I https://jumptestsite.com/testscript.php

HTTP/1.1 200 OK

Date: Tue, 14 May 2024 19:59:17 GMT

Server: Apache

Content-Type: text/html; charset=UTF-8

Скорост на обработка на конкретния скрипт:

curl -s -o /dev/null -w "%{time_total}\n" https://jumptestsite.com/testscript.php

0.094409

От направения тест се вижда времето за обработка на един и същ скрипт и при равни условия. LiteSpeed се справя по-бързо от Apache.

Съвместимост и интеграция

Въпреки гъвкавостта на двата уеб сървъра и техните възможности, за да работят правилно, е необходимо да проверим тяхната съвместимост и изисквания. Също така е важна тяхната съвместимост с контролните панели, които спомагат за по-лесната администрация на съдържанието на Вашите проекти.

LiteSpeed е съвместим с различни операционни системи, базирани на Unix и с някои дистрибуции на Linux. Той е съвместим с най-често срещаните системи, като CentOS, Debian, Ubuntu, Fedora, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) и CloudLinux. Също така работи с FreeBSD, macOS и според общоността на LiteSpeed, може да работи на различни Linux дистрибуции. От своя страна Apache е изключително гъвкав и съвместим с широк набор от операционни системи, включително базирани на Unix и небазирани на Unix системи. Освен изброените поддържани от LiteSpeed, Apache уеб сървър се поддържа и от Windows, включително desktop и сървър версиите, OpenBSD, NetBSD, Solaris, AIX, HP-UX и SUSE Linux.

Разбира се, Apache уеб сървър работи и с повечето контролни панели, които са най-широко разпространени. Това съвсем не означава, че LiteSpeed изостава в това отношение. Напоследък, предвид неговия начин на работа и обработка на трафика, също отчитаме съвместимост с най-известните контролни панели. И двата сървъра работят със cPanel/WHM, Plesk, Virtualmin/Webmin, DirectAdmin, ISPConfig и др. Предвид това, че LiteSpeed се налага на пазара на по-късен етап, е възможно при някои от тях да са необходими допълнителни действия за по-особената му интеграция с даден панел.

Както LiteSpeed, така и Apache предлагат широка съвместимост с операционни системи и контролни панели, което ги прави универсален избор за различни хостинг среди. Изборът между тях често зависи от конкретните нужди за производителност, използването на ресурси, както и личните или организационните предпочитания.

Цени и поддръжка

От гледна точка на поддръжка, LiteSpeed разполага с няколко плана. Съответно всеки план има своите ограничения от гледна точка на оперативна памет, домейни и брой процеси. Също така има и безплатна версия OpenLiteSpeed, като това води и до ограничения и несъвместимост при използване на контролен панел, съвместим с .htaccess, кеширане на някои от приложенията.

От своя страна Apache е напълно безплатен уеб сървър и е съвместим с всички контролни панели, които се предлагат.

Изборът на правилния уеб сървър зависи и от това с какъв бюджет разполагате за своя проект, като трябва да се вземат предвид всички фактори и изисквания на Вашия софтуер за неговата правилна работа. Това е важен елемент за добрата бизнес стратегия и понякога не може да бъде направен компромис.

Litespeed Web Server vs Apache: Сравнение в табличен вид

След написаното досега и направения тест, нека да обобщим в една таблица силните и слабите страни на двата софтуера:

LiteSpeed уеб сървър

Предимства Недостатъци
Висока производителност и скорост Изисква се търговски лиценз
Ефективно използване на ресурсите По-малка общност и по-малко безплатна поддръжка
Усъвършенствани механизми за кеширане По-малко потребителски модули и разширения
Съвместимост с конфигурациите на Apache Потенциални проблеми със съвместимостта с някои софтуери
Надеждни функции за сигурност
Удобен за потребителя интерфейс

Apache уеб сървър

Предимства Недостатъци
Безплатен и с отворен код По-голямо потребление на ресурси при модел, базиран на процеси
Изключително гъвкава и приспособима с модулна архитектура Сложност при конфигурирането и настройката
Широка съвместимост с операционни системи и софтуер По-ниска производителност при работа с голям трафик и динамично съдържание
Голяма, активна общност и обширна документация По-малко оптимизирана за обслужване на статично съдържание
Надеждни функции за сигурност с редовни актуализации
Доказана стабилност и надеждност

Искате ултра бърз сайт? Доверете се на LiteSpeed уеб сървър

В Jump.BG Ви предоставяме светкавично бърз LiteSpeed сървър с вградено кеширане, който помага за доброто представяне на Вашите онлайн проекти. Също така при CMS системи като WordPress, Joomla, PrestaShop, OpenCart и други, получавате напълно безплатно разработени плъгини и модули. Те се предоставят от създателите на LiteSpeed, като са напълно съвместими и предоставят оптимални резултати на хостинг услугите, предлагани от наша страна. Освен бърз уеб сървър, ние Ви предлагаме и пълна защита, като CageFS, оптимизирани ModSec правила, Imunify360, DDoS защита на цялата ни мрежа, отдалечен backup и безплатен Let's Encrypt сертификат. Не пропускайте да се възползвате от всички предимства на LiteSpeed уеб сървър като поръчате уеб хостинг от Jump.BG.

Заключение

Всеки един от двата сравнявани уеб сървъра имат своите предимства и недостатъци. Важно е преди да вземете решение кой от тях да изберете - LiteSpeed или Apache, да се фокусирате върху нуждите на бизнеса, ресурсите, с които разполагате и крайната цел на онлайн проекта. Един от ключовите фактори за доброто представяне на сайта е колко бързо зарежда. LiteSpeed предлага широка гама от продукти, които ако бъдат използвани както трябва, могат да спомогнат за подобряване на бързината на зареждане на сайта Ви. Крайната цел е да разполагате с бързо и гладко работещ уеб сайт, който да отговаря на изискванията както на потребителите, така и на Вас самите.

Надяваме се, че споделената информация ще Ви бъде от полза, за да направите своя информиран избор.

Екипът ни от Jump.BG, може да Ви помогне, ако имате нужда от съдействие. Свържете с нас на следния имейл: sales@jump.bg 

Статия от Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин