WordPress 6.6 идва с Rollback (връщане на версия назад) при грешка от автоматично обновяване на плъгин

WordPress 6.6 стартира официално на 16 юли 2024 г. с името Dorsey. Автоматичното обновяване стартира поетапно, а тези, които педпочитат да поизчакат могат да изтеглят файловете за актуализацията и да ги приложат ръчно в избран от тях момент!

Това е второто значително издание, върху което авторите на платформата работят през последните месеци. След значителните подобрения в оптимизацията на WordPress с версия 6.5., новото обновяване ще бъде насочено по-скоро в козметични промени по визията и вариации на шаблоните.

Паралелно с това от Гутенберг съобщиха, че също ще предложат нова версия на плъгина, която ще бъде имплементирана в платформата.

Като цяло разработчиците споделят, че версия 6.6 ще бъде насочена към значително подобряване на средата за крайния потребител с допълнителни функционалности на редактора на страници и донастройка на някои от API модулите. 

WordPress 6.6 -home screen

Ето и по-важните промени, които ще разгледаме в тази статия:

  • Подобрение на визията на информацията в Сайт редактора
  • Последователен поток на редактиране в редактора на сайтове и блокове
  • Презаписване в синхронизираните шаблони 
  • Вариации на стиловете
  • Решетъчен изглед на визуализацията
  • Бързи клавишни комбинации за групиране  на обекти
  • Връщане версия назад от автоматичен ъпдейт (Rollback)
  • Задаване на отрицателни граници
  • Промени по ядрото на приложението 
Спестете до 180 лв. при поръчка на WordPress хостинг за 1 година

1. Подобрение на визията на информацията в Сайт редактора

С всяка нова версия WordPress продължават да надграждат визуално платформата, като улесняват достъпа на потребители, както и предлагат много по-модерна визия.

Подобренията в Сайт редактора улесняват допълнително навигацията и използването на панела, както и допълнителна подробна информация за всеки елемент. 

Тези подобрения имат за цел улеснение в работата със шаблони и макети и тяхното комбиниране на едно място.

WordPress 6.6 - подобрения в сайт редактора

Всички тези подобрения в макетите и шаблоните имат за цел бърза достъпност до тези елементи и максимално количество информация, което да бъде свързано с тях и да е достъпно само с няколко натискания на бутона на мишката.

2. Последователен поток на редактиране в редактора на сайтове и блокове

В новата версия WordPress 6.6. двете основни полета за редактиране (блок редактора, където се пишат постове и страници и сайт редактора) вече изглеждат различно, макар да са част от един и същи редактор. 

Полето за постове изглежда много по-различно, като има допълнителни опции за настойка от полето за блоковете. 

Полето за създаване на публикации в WordPress 6.6

Вече е достатъчно да натиснете на самото заглавие на поста, за да излезе менюто с опциите, както и други допълнителни функционалности. 

3. Презаписване в синхронизираните шаблони 

Едно от новите интересни неща в WordPress 6.6 ще бъде възможността за презаписване на синхронизираните шаблони. 

До сега синхронизираните шаблони се добавяха върху целия сайт и редактирането им ги променяше навсякъде, където се използват. 

С функцията “Презаписване” вече можете да ползвате свой дизайн на шаблона върху няколко страници и да променяте съдържанието, без това да се отразява на целия дизайн. 

3.Презаписване в синхронизираните шаблони в WordPress 6.6.png

4. Вариации на стиловете

Ако блок темата Ви съдържа вариации на стиловете, WordPress 6.6. вече предлага автоматично разширение на опциите за използването им без допълнителни настройки. 

Например темата може да извади цветовата палитра и типографията от вариацията. 

Вариации на стиловете в WordPress 6.6.png

В показания пример можете да комбинирате избрания стил с различна вариационна палитра и това създава много повече удобство и креативност при смесването на отделните стилове.

Вариации на стиловете в WordPress 6.6.png

По този начин можем да създадем различна палитра, която да е вариация на основната тема и да не се отрази за целия дизайн на сайта, а само за определена страница.

Другата опция, която можем да отбележим, е възможността за добавяне на стил на дадена секция, който да е различен от стила по подразбиране.

Вариации на стиловете в WordPress 6.6 - 3

Всички тези подобрения в стиловете правят сайта много по-гъвкав по отношение на дизайна и възможността да се предоставя малко по-различна визия за всяка страница, която обаче не излиза от рамките на основния дизайн.

5. Решетъчен изглед на визуализацията

Новата версия WordPress 6.6. предлага опция да визуализирате отделни елементи в Решетъчна визия - като например Група блокове, Колони или Таблици.

За съжаление тази опция няма много възможности за контрол и корекция на изгледа и в редки случаи не се визуализира коректно на мобилните устройства.

Решетъчен изглед на визуализацията в WordPress 6.6

В този изглед всеки блок има опция за разширяване и свиване, както и цялата селектирана група. Достатъчно е да задържите върху една от четирите точки и да изтеглите в желаната от вас посока. 

Решетъчен изглед на визуализацията в WordPress 6.6

Това дава много свобода в оформянето на дизайна на съответните блокове и групи.

6. Бързи клавишни комбинации за групиране на обекти

Едно от улесненията на платформата е големият набор от бързи клавишни комбинации, които улесняват работата по дизайна на даден сайт, особено когато е необходимо да се групират и селектират множество блокове заедно. 

Комбинацията за Windows базирани платформи е CTRL+G, а за MACOS - Command + G

Бързи клавишни комбинации за групиране на обекти в WordPress 6.6

7. Връщане версия назад от автоматичен ъпдейт (Rollback)

Ако досега представените обновления засягаха повече дизайна и визуализацията на сайта, тази функционалност е чисто техническа и има за цел да реши един много болезнен проблем от дълги години.

Често обновяването на основен плъгин (например WooCommerce към версия 9.0) води до спиране на работата на други плъгини, които използват за основа този главен плъгин.

Това е така, защото повечето модули са писани от различни автори и не са синхронизирани да се обновяват по едно и също време.

Доста често разширения, които вече не се поддържат, генерират фатална грешка за сайта при автоматично обновление на критичен плъгин. Това оставя сайта в неработещо състояние и често потребителите изключват автоматичните обновления на елементите (ядро, тема, плъгини).

Критични грешки в WordPress - причини и решения

За да се преодолее това неудобство, разработчиците на WordPress ни предлагат едно простичко решение, което да предотврати целия този процес и отпадането на сайтовете.

При възникване на грешка, по време на автоматичното обновяване и конфликт с друг плъгин, WordPress 6.6 ще направи възстановяване на предишната версия на плъгина (Rollback), за да продължи работата на сайта.

WordPress Timeout грешки при обновяване

Цялото това действие се извършва автоматично, без потребителят да търси след това техническа помощ за решаване на възникнали грешки. Все пак остава възможността отново да остане критична грешка, но тази функционалност свежда шансът до минимум.

8. Задаване на отрицателни граници

Ако до сега позиционирането на блоковете можеше да става само с положителни стойности, то във версия 6.6 вече е добавена опция да се задават отрицателни стойности на границите на даден блок.

Тази опция обаче е достъпна само ако ръчно въведете в полето отрицателната стойност. 

Задаване на отрицателни граници

9. Промени по ядрото на приложението

След сериозната оптимизация на ядрото на WordPress 6.5, която ускори работата на платформата близо 4 пъти и намали осезаемо консумацията на системни ресурси, версия WordPress 6.6 предлага едва няколко подобрения по системата.

  • Разработчиците на теми вече могат да добавят размер на шрифта по подразбиране в .jason файла на темата;
  • “Мързеливо” (Lazy) зареждане на вградените елементи (Embeds) - това са всички плеъри за видео или други вградени външни софтуери, които ще се зареждат само ако фокусът е върху тях. Ако са извън визуализираното съдържание, те няма да се зареждат, докато потребителят не скролне към тях. Това ще спести достатъчно системни ресурси.
Купете изгодно - спестете до 180 лв. при поръчка на WordPress хостинг за 1 година

Заключение

Като обобщение, версия WordPress 6.6. е повече насочена към редактора на страници, отколкото към чисто технически подобрения.

Това съвпада и с излизането на новата версия на Гутенберг, която се интегрира в ядрото на WordPress.

Докато версия 6.5. беше насочена основно върху бързодействието и оптимизацията на използване на ресурсите, тук виждаме че е отделено много повече внимание на дизайна на сайта и облекчаване работата с отделните инструменти на редактора.

Все пак трябва да отбележим, че системата за автоматично връщане на ъпдейтите към стара версия е едно голямо решение, което очаквахме от много време.

Като техническа статистика WordPress 6.6 идва с общо 97 подобрения и 101 отстранени бъга спрямо предишната си версия и при обновяването към нея ще бъдат направени общо 206 промени по ядрото спрямо версия 6.5.


*В статията са използвани материали и снимки от  WordPress общността и интернет пространството.

Статия от Росен Георгиев

Росен Георгиев работи в областта на IT индустрията последните 30 години. От 5 години активно се занимава с хостинг услуги и съпорт , като последните две специализира предимно WordPress поддръжка. През 2022 г. сеприсъединява към екипа на Джъмп БГ, а от 2023 г. е в WordPress отдела, в който ежедневно решава казуси свързани с платформата и помага на потребителите да развият приложенията си . Занимава се също така и с изработка на сайтове, предимно на WordPress.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин